Vrijdag 21 februari 2020

Geachte heren, S. Dekker en H. de Jonge,

Graag uw aandacht voor onderstaande en mijn vragen* onderaan deze brief.

Mijn verhaal is onder de naam Janka door Maurice van Lieshout opgetekend in het rapport van de commissie geweld jeugdzorg.

Als 16-jarige zou ik 'tijdelijk' (3 weken) opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis (alleen volwassenen), vanaf mijn binnenkomst daar trad de Wet van Murphy in werking. Het werd een verblijf van 2,5 jaar. Gedurende anderhalf jaar werd ik door een arbeidstherapeut seksueel misbruikt. De gevolgen van de ongegronde opname blijken levenslang, 'het was Kafka in de Nederlandse GGZ.'

Ik vernam voor het eerst in 2005 dat ik niet het enige slachtoffer van de arbeidstherapeut was. Hij heeft geprobeerd mijn zus te misbruiken, naast mij misbruikte hij in dezelfde periode zijn schoonzusje, nichtjes, buurmeisjes en zelfs zijn eigen dochter was niet veilig.

Ik wil benadrukken dat niet alleen het misbruik traumatiserend is geweest, maar dat er ook sprake was van voortdurend psychisch geweld in een uitzichtloos verblijf. Door de verkeerde diagnoses,  werd ik gestigmatiseerd en als persoon/mens niet serieus genomen. Ik voelde me aan mijn lot overgelaten. Ik werd niet gehoord of gezien door behandelaars en medewerkers, ik heb me daar gevoeld als een zeer naar, lastig, ongewenst iemand, niet noemenswaardig, niet betekenisvol, niet bestaanswaardig en heel, heel alleen…

Sinds 2005 ben ik in de weer om van de rechtsopvolger van het St. Franciscushof (Zwolse Poort) Raalte, Dimence, erkenning, excuses en schadeloosstelling te krijgen. Ik wil erkenning m.b.t. de onterechte opname en behandelingen en de 'overkill aan medicatie' en van het feit dat de instelling mij niet beschermde tegen de arbeidstherapeut. En ik wil dat er excuses worden aangeboden aan mijn ouders en dat die gerehabiliteerd worden vanwege de vele intimidaties als ze twijfelden over de aanpak/behandeling. Tijdens het eerste gesprek in 2014 met Dimence (in 2007 met de Zwolse Poort) heb ik gezegd dat ik kwam voor erkenning, excuses, schadeloosstelling  en onderzoek, maar Dimence plaatste mij voor de keuze: het was of onderzoek of schadeloosstelling, het werd onderzoek. De organisatie stemde in met dat een psychiater (emeritus hoogleraar-afdelingshoofd psychiatrie, auteur, redacteur, docent, adviseur, rapporteur, consulent) onderzoek deed naar mijn dossier.

De hoogleraar psychiatrie die in 2014 concludeerde dat diagnoses nergens onderbouwd werden, dat er geen behandelplan was en dat onduidelijk is waarom er keer op keer werd gekozen werd voor een “mogelijk langdurige opname”. Ook schrikt hij van de - ook voor die tijd – “extreem hoge doseringen” van anti-psychotica en andere medicijnen die ik kreeg (o.a. valium, trilafon, mogadon, alkineton, temesta, disipal, librium, imipramine en phenergan).

De conclusies van deze psychiater zijn voor mij de erkenning dat ik ten onrechte opgenomen ben geweest (met alle gevolgen van dien). Hij beschouwde mij als een '16-jarige puber met gedragsproblemen waarvoor orthopedagogische behandeling gewenst werd geacht'. Voor langdurige psychiatrische opname en zware medicatie was volgens hem geen aanleiding en als ik gedurende mijn verblijf in de inrichting klachten vertoonde, “kwamen die voort uit hospitalisatie en forse medicatie”, iets wat door de medewerkers van het St. Franciscushof “niet als zodanig gezien werd”. De hoogleraar psychiatrie bekritiseerde het ontbreken van deskundige diagnoses (o.a. multiple gedragsstoornis en matig tot zwak begaafd) en een behandelplan en verbaasde zich over de “grote tolerantie voor dit soort relaties tussen de medewerkers en de patiënten”, waarmee hij doelde op die tussen mij en de arbeidstherapeut.

Er is nog steeds sprake van een zwijg- en doofpotcultuur. De rechtsopvolger van het St. Franciscushof, Dimence,  heeft dan wel ingestemd met het onderzoek maar wil aan de uitkomsten daarvan geen conclusies verbinden. Excuses, erkenning en schadeloosstelling komen er niet.

Begin 2016 kreeg ik een brief van de advocaat van Dimence met de mededeling dat ze niet in zullen gaan op mijn eis tot erkenning, excuses en schadeloosstelling. Argumenten: de zaak is verjaard.

Mijn zaak valt buiten het onderzoeksterrein van de commissies Deetman, Samson en de Winter, omdat mijn opname 'vrijwillig' was en niet onder de directe verantwoordelijkheid van de kerkelijke of wereldlijke autoriteiten viel.

Toen in november 2016 het bericht van de ministeries kwam dat het onderzoek mocht worden uitgebreid met jeugdpsychiatrie (doven, blinden en ama’s) was ik blij. Wel was het van korte duur, waar ik al bang voor was werd bevestigd, commissie de Winter mocht alleen geplaatsten met een RM in hun onderzoek meenemen. De “vrijwillige” geplaatsten vielen weer buiten de boot (overigens wel meegenomen in het onderzoek).  Voor deze “slachtoffers zonder status” geldt dus nog steeds een verjaringstermijn, zij kunnen geen kosteloze juridische bijstand krijgen en uiteindelijk geen recht hebben op excuses, erkenning en financiële genoegdoening. In deze periode was mijn psychotherapie enorm zwaar, de RM/vrijwillige kwestie en de ruim 10 jaar langdurig gevecht met Dimence uitte zich in een TS poging. De gevolgen hiervan zijn o.a. dat ik hierdoor niet aanwezig kan zijn deze dag (zou wel willen).

*Wat zijn de gevolgen van de kinderen van de slachtoffers.                                                                                                          *Kan de overheid onwillige bestuurders in de GGZ aansturen dat zij de “slachtoffers zonder status”/ “vrijwillige” opnames,  hetzelfde zullen behandelen m.b.t. hun recht op excuses, erkenning en financiële genoegdoening zoals de geplaatsten met een RM. 

Ter illustratie: ik vind het vreemd, pijnlijk en kwetsend dat een lotgenoot, geplaatst met een RM, na 45 jaar eindelijk zijn verhaal kan doen, terwijl ik, “vrijwillig” geplaatst in dezelfde periode, in hetzelfde St. Franciscushof de mogelijkheid tot erkenning van Dimence niet heb?

Met vriendelijk groet, Jeannette Brouwer 

https://jeannettebrouwer.exto.nl/kunstwerk/330755179_Janka.html#.XkmZG25Fyas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb